ŠKIŠ INTERACTIVE

Späť na úvodnú stránku    Fórum

             História ŠKIŠ    Zameranie školy   Aktivity školy   Uplatnenie v zamestnaní   Vyučovacie predmety   Profesorský zbor

                             Čo na školu prváci   Čo na školu maturanti   Tvorba študentov   Galéria fotografií    Zaujimavé odkazy

 

Milí "násťroční", ak budete mať na niečo dobré chuť, nechajte sa inšpirovať týmito jednoduchými receptami ! ! !

 

Olejová bábovka

 

Prísady: 200 dkg polohrubej múky, 200 dkg práškového cukru, 4 vajíčka, 1 dcl vody, 1 dcl oleja, sušené hrozienka,  obyčajné kakao, pol sáčku kypriaceho prášku do pečiva, tuk na vytretie formy, hladká múka na vysypanie formy

Návod na prípravu:

Do hladka vymiešať polohrubú múku, práškový cukor, 4 žĺtka, 1 dcl vody, 1 dcl oleja a pol sáčku kypriaceho prášku. Túto hmotu potom zmiešať dokopy so snehom vyšľahaným zo štyroch bielkov. Medzitým vytrieť bábovkovú formu tukom a vysypať ju hladkou múkou. Do nej naliať približne 2/3 z namiešanej hmoty. Do zvyšnej tretiny primiešať kakao. Na vrstvu naliatu do bábovnice nasypať hrozienka a na naliať kakaovú hmotu. Dať piecť do vyhriatej rúry približne na 20 minút.

 

Nepečená torta

 

Prísady: kyslá smotana, piškóty, vanilkový cukor, práškový cukor, ovocný kompót (najlepšie jahodový), kakao

Návod na prípravu:

Na spodok misky naukladať piškóty, na ne kompót. Na to natrieť kyslú smotanu zmiešanú s primeraným množstvom práškového a vanilkového cukru. Takto sa môžu urobiť aj 4 vrstvy.

Aspoň  na 4 hodiny dať do chladničky.

 

Študentský biftek

 

Prísady: Chlieb, horčica, worchestrová omáčka, cibuľa, vajíčko, saláma/šunka

Návod na prípravu:

Chlieb odkôrkovať a natrieť horčicou. Zatiaľ na panvici opražiť salámu/šunku a vajce pripraviť do stavu tzv.volského oka. Takto upravenú salámu/šunku položiť na chlieb a na ňu dať volské oko. Nakrájať cibuľku na krúžky  a voľne ju pohodiť na chlebík s vajíčkom (tak aby nespadla). Nakoniec to len tak trošku pošpliechať worchestrovou omáčkou.

 

Cestoviny so zapekanou brokolicou a syrovou omáčkou

 

Prísady: brokolica, cestoviny, mlieko, kyslá smotana, tavený syr, sušený petržlen, soľ, olej, maslo, posekané vlašské orechy

Návod na prípravu:

Hlavičky brokolice dať do hrnca naparovať aby zmäkli + osoliť ich. Zatiaľ dať variť cestoviny do vody s lyžicou oleja. Zmäknutú brokolicu osmažiť na roztopené maslo na panvici a pridať k nej posekané oriešky, aby sa tiež trošku osmažili. Takto pripravenú brokolicu s orieškami dať už na tanieri na cestoviny a poliať syrovou omáčkou.

Príprava syrovej omáčky:

Do hrnčeku naliať asi ½ dcl mlieka, pridať 2 – 3 trojuholníčky taveného syra (alebo 1 črevkový syr), nechať na miernom ohni pomaly roztápať a občas premiešať vidličkou. Keď bude syr roztopený, pridať kyslú smotanu a nechať prehriať – nie prevariť. Samozrejme podľa chuti osoliť.